Sastojci:
- 1 kg brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašika soli
- 2 dl ulja
- 3 dl piva
- 100 g maslaca
- 100g semenke lana
- 100 g semenke susama
Priprema:
- Semenke ispeći u rerni na 150 stepeni oko 20 minuta
- Ostaviti da se ohlade
- U posudi izmešati 800 g brašna sa praškom za pecivo
- U tu smesu dodati jednu supenu kašiku soli i izmešati
- Lagano,naizmenično dodavati ulje i pivo i mešati varjačom da se ujednači smesa
- Otopiti maslac, pa i njega lagano dodavati uz stalno mešanje
- Dodati polovinu semenki lana i susama u testo
- Zatim nastaviti mesiti, uz dodavanje ostalog brašna da se dobije glatka masa koja se ne lepi za prste
- Posudu sa testom zatvoriti prijanjajućom folijom
- Umešeno testo ostaviti u frižideru pola sata da se odmori
- Ohlađeno testo rastanjiti oklagijom na 1 cm debljine
- Premazati ga tanko pivom i posuti preostalim semenkama lana i susama
- Iseći štapiće širine 1 cm
- Poređati ih u pleh obložen papirom za pečenje
- Peći štapiće 25 minuta na 200 stepeni, da porumene
- Nekada u testo stavim pečene semenke bundeve ili suncokreta
- Slani štapići i čaša jogurta su dobar izbor za užinu
U slast!