Pivski slani štapići

Uobičajen

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika soli
  • 2 dl ulja
  • 3 dl piva
  • 100 g maslaca
  • 100g semenke lana
  • 100 g semenke susama

Priprema:

  1. Semenke ispeći u rerni na 150 stepeni oko 20 minuta
  2. Ostaviti da se ohlade
  3. U posudi izmešati 800 g brašna sa praškom za pecivo
  4. U tu smesu dodati  jednu supenu kašiku soli i izmešati
  5. Lagano,naizmenično dodavati ulje i pivo i mešati varjačom da se ujednači smesa
  6. Otopiti maslac, pa i njega lagano dodavati uz stalno mešanje
  7. Dodati polovinu semenki lana i susama u testo
  8. Zatim nastaviti mesiti, uz dodavanje ostalog brašna da se dobije glatka masa koja se ne lepi za prste
  9. Posudu sa testom zatvoriti prijanjajućom folijom
  10. Umešeno testo ostaviti u frižideru pola sata da se odmori
  11. Ohlađeno testo rastanjiti oklagijom na 1 cm debljine
  12. Premazati ga tanko pivom i posuti preostalim semenkama lana i susama
  13. Iseći štapiće širine 1 cm
  14. Poređati ih u pleh obložen papirom za pečenje
  15. Peći štapiće 25 minuta na 200 stepeni, da porumene
  • Nekada u testo stavim  pečene semenke bundeve ili suncokreta
  • Slani štapići i čaša jogurta su dobar izbor za užinu

U slast!

Postavi komentar