Sastojci za koru:
- 10 belanaca
- 280 g šećera u prahu
- 2 kašike brašna
- 200 g mlevenih oraha
- 100 g seckanih oraha
- 100 g seckane čokolade
- seckana kora jedne pomorandže
- sok od jedne pomorandže, za poprskati koru (oduzeti 2 kašike za fil)
Sastojci za fil:
- 10 žumanaca
- 200 g šećera u prahu
- 3 kesice vanilin šećera
- 200 g maslaca
- 2 kašike soka od pomorandže
Priprema kore:
- Dobro umutiti belanca u čvrst sneg
- Polako dodavati šećer u prahu
- Kad se šećer sastavi sa belancima, špatulom ili lopaticom umešati brašno, pa mlevene orahe, pa seckane orahe, seckanu čokoladu i seckanu koru pomorandže
- Koru peći u četvrtastom plehu ( veličine rerne ) obloženom papirom za pečenje i tanko premazanim maslacem
- U zagrejanu rernu na 200 stepeni staviti koru i peći 10 minuta
- A onda smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još 15 minuta
- Dobro ohlađenu koru iseći na tri dela i poprskati svaki deo sa sokom od pomorandže
Priprema fila:
- Žumanca umutiti sa šećerom u prahu, da pobele, pa ih skuvati na pari
- Dobro ohladiti skuvana žumanca
- Dok se hlade žumanca, umutiti maslac sa vanilin šećerom
- U umućeni maslac dodati ohlađena žumanca i dobro umutiti
- Na kraju dodati sok od pomorandže i opet mutiti da se dobije glatka masa
- Kratko ohladiti fil u frižideru, da se lakše maže
- Filovati kore, a filom premazati i celu tortu
- Ukrasiti filovanu tortu struganom čokoladom, ili čokoladnim mrvicama
- Tortu uvek držati na hladnom
- Kora se može peći iz dva dela, u okruglom kalupu, pa ih prepoloviti i dobiti četiri kore
- Ako se kore peku u okruglom kalupu, peći ih 10 minuta na 200 stepeni i još 20 minuta na 180 stepeni
U slast!