Elza torta

Uobičajen

Sastojci za koru:

  • 10 belanaca
  • 280 g šećera u prahu
  • 2 kašike brašna
  • 200 g mlevenih oraha
  • 100 g seckanih oraha
  • 100 g seckane čokolade
  • seckana kora jedne pomorandže
  • sok od jedne pomorandže, za poprskati koru (oduzeti 2 kašike za fil)

Sastojci za fil:

  • 10 žumanaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 200 g maslaca
  • 2 kašike soka od pomorandže

Priprema kore:

  1. Dobro umutiti belanca u čvrst sneg
  2. Polako dodavati šećer u prahu
  3. Kad se šećer sastavi sa belancima, špatulom ili lopaticom umešati brašno, pa mlevene orahe, pa seckane orahe, seckanu čokoladu i seckanu koru pomorandže
  4. Koru peći u četvrtastom plehu ( veličine rerne ) obloženom papirom za pečenje i tanko premazanim maslacem
  5. U zagrejanu rernu na 200 stepeni staviti koru i peći 10 minuta
  6. A onda smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još 15 minuta
  7. Dobro ohlađenu koru iseći na tri dela i poprskati svaki deo sa sokom od pomorandže

Priprema fila:

  1. Žumanca umutiti sa šećerom u prahu, da pobele, pa ih skuvati na pari
  2. Dobro ohladiti skuvana žumanca
  3. Dok se hlade žumanca, umutiti maslac sa vanilin šećerom
  4. U umućeni maslac dodati ohlađena žumanca i dobro umutiti
  5. Na kraju dodati sok od pomorandže i opet mutiti da se dobije glatka masa
  6. Kratko ohladiti fil u frižideru, da se lakše maže
  • Filovati kore, a filom premazati i celu tortu
  • Ukrasiti filovanu tortu struganom čokoladom, ili čokoladnim mrvicama
  • Tortu uvek držati na hladnom
  • Kora se može peći iz dva dela, u okruglom kalupu, pa ih prepoloviti i dobiti četiri kore
  • Ako se kore peku u okruglom kalupu, peći ih 10 minuta na 200 stepeni i još 20 minuta na 180 stepeni

U slast!

Postavi komentar