Sastojci za koru:
- 2 čaše brašna tip 400
- 1 čaša pšeničnog griza
- 1 čaša kristal šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1/2 čaše biljnog ulja
- 1 limun ( strugana kora)
- 1/2 čaše kisele vode
Sastojci za fil:
- 4 kom zrelih kajsija
- 4 kom manjih krušaka ( veličine kao kajsija)
- 2 kašike kristal šećera
- 1 kašika cimeta
- 1 kašika vanilin šećera
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Dobro izmešati suve sastojke; brašno, griz, šećer i prašak za pecivo
- Dodati ulje, varjačom umesiti, pa dodati struganu koru limuna i kiselu vodu
- Testo treba da je mekano, gumasto od ulja, pa ako je tvrđe, dodati lagano još malo kisele vode
- Testo umotati u prozirnu foliju i ostaviti na hladno, dok se ne pripremi kalup za pečenje, isecka voće i zagreje rerna (oko 15 minuta)
- Na dno okruglog kalupa staviti pek papir
- Uključiti rernu na 200 stepeni
- Kajsije i kruške iseći na tanke kolutiće
- Ohlađeno testo rasporediti po kalupu, dobro utapkati
- Kolutiće voća rasporediti po testu, po voću posuti kristal šećer, cimet i vanilin šećer
- Staviti kalup u rernu, bliže donjem grejaču oko 15 minuta,pa ga nakon toga staviti na sredinu rerne i peći još 15 min na 180 stepeni
- Ohlađenu voćnu pitu posuti šećerom u prahu
- Veličina kalupa je 30 cm
- Kad je tanko, ispečeno testo, pita izgledom podseća na pizzu
- Za fil od voća pokušajte i sa breskvom, jabukom, nektarinom, šljivom
U slast!