Posna voćna pita (voćna pizza)

Uobičajen

Sastojci za koru:

  • 2 čaše brašna tip 400
  • 1 čaša pšeničnog griza
  • 1 čaša kristal šećera
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1/2 čaše biljnog ulja
  • 1 limun ( strugana kora)
  • 1/2 čaše kisele vode

Sastojci za fil:

  • 4 kom zrelih kajsija
  • 4 kom manjih krušaka ( veličine kao kajsija)
  • 2 kašike kristal šećera
  • 1 kašika cimeta
  • 1 kašika vanilin šećera
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Dobro izmešati suve sastojke; brašno, griz, šećer i  prašak za pecivo
  2. Dodati ulje, varjačom umesiti, pa dodati struganu koru limuna i kiselu vodu
  3. Testo treba da je mekano, gumasto od ulja, pa ako je tvrđe, dodati lagano još malo kisele vode
  4. Testo umotati u prozirnu foliju i ostaviti na hladno, dok se ne pripremi kalup za pečenje, isecka voće i zagreje rerna (oko 15 minuta)
  5. Na dno okruglog kalupa staviti pek papir
  6. Uključiti rernu na 200 stepeni
  7. Kajsije i kruške iseći na tanke kolutiće
  8. Ohlađeno testo rasporediti po kalupu, dobro utapkati
  9. Kolutiće voća rasporediti po testu, po voću posuti kristal šećer, cimet i vanilin šećer
  10. Staviti kalup u rernu, bliže donjem grejaču oko 15 minuta,pa ga nakon toga staviti na sredinu rerne i peći još 15 min na 180 stepeni
  11. Ohlađenu voćnu pitu posuti šećerom u prahu
  • Veličina kalupa je 30 cm
  • Kad je tanko, ispečeno testo, pita izgledom podseća na pizzu
  • Za fil od voća pokušajte i sa breskvom, jabukom, nektarinom, šljivom

U slast!

Postavi komentar