Šljivopita

Uobičajen

Sastojci:

  • 1 kg šljiva
  • 20 g maslaca
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike pšeničnog griza
  • 2 čaše mleka (4 dl)
  • 1 kašika kajmaka

Priprema:

  1. Šljive očistiti od košpica
  2. Pleh za pečenje (veličine 35x25cm) premazati maslacem i posuti sa 2 kašike šećera
  3. Preko šećera poslagati polovine šljiva, tako da unutrašnja strana šljive bude okrenuta prema dnu tepsije
  4. Preko šljiva posuti 3 kašike  šećera, 3 kašike griza i 1 čašu mleka
  5. Peći na 200 stepeni oko pola sata
  6. Šljivopitu izvaditi iz rerne,rernu isključiti, pa preliti sa drugom čašom mleka pomešanog sa kašikom kajmaka
  7. Vratiti pleh u isključenu rernu i ostaviti oko 15 minuta da upije mleko
  • Topla šljivopita sa kuglom sladoleda uz popodnevnu kafu
  • Ako nešto šljivopite ostane za sutradan, uz čašu mleka, za doručak

U slast!

Postavi komentar