Sirup od višanja

Uobičajen

Sastojci:

  • 3 kg višanja
  • 3 kg šećera

Priprema:

  1. Oprati višnje u hladnoj vodi
  2. Očistiti višnje od košpica
  3. U očišćene višnje staviti 3 kg šećera
  4. Dobro izmešati i ostaviti 24 sata da odstoji
  5. Često promešati ( svaka 2 sata ) da bi se šećer otopio
  6. Sutradan procediti i sipati u staklene flaše (dobro oprane i suve)
  7. Zatvoriti vatom potopljenom u jaku rakiju pa dobro zavrnuti zatvarač
  • Ovako spremljen sirup od višanja može se održati dugo u hladnom špajzu
  • Višnje iz kojih je isceđen sok ostavite u zamrzivač, pa ih možete koristiti za kolače, sladoled, voćne salate i kreme
  • Sirup piti razblažen sa običnom ili kiselom vodom

Ovaj recept sam dobila od moje bake i mnogo mi se sviđa zbog toga što se ne kuva i ne dodaje konzervans, a izuzetno je ukusan.

U slast!

Postavi komentar